6 Metode Care Te Ajuta Sa Castigi Mai Mult Timp In Fiecare Zi

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Email this to someone

Timpul este acelasi pentru toata lumea. Si totusi de ce unii oameni sunt mai productivi iar altii nu reusesc sa realizeze mai nimic? De ce timpul a ajuns dusmanul nostru cand el ar trebui sa ne fie prieten? De ce ne invartim constant in jurul scuzei “nu am timp”?

Stii care este diferenta dintre un om maret si un om obisnuit? Felul in care isi foloseste timpul. Daca avem aceleasi 24 de ore pe care le-au avut la dispozitie Albert Einstein, Thomas Edison sau Steve Jobs, de ce ei au lasat in urma atatea lucruri grandioase iar noi ne plangem ca nu ne realizam obiectivele zilnice? Sa fie oare din cauza faptului ca nu stim sa ne folosim timpul cu intelepciune? Cei care au adus lumea la stadiul de dezvoltare in care este astazi, au o caracteristica in comun: au realizat lucruri extraordinare pentru ca si-au petrecut timpul intr-un mod extraordinar.

Daca vrei sa castigi mai mult timp, atunci informatiile pe care ti le voi prezenta in continuare s-ar putea sa te intereseze. Iata ce poti face in acest sens:

Planifica. Planifica-ti munca si tine-te de plan. Invata sa iei decizii intelepte in privinta petrecerii timpului. Chiar si parti ale zilei care aparent iti scapa de sub control pot fi planuite. Fa-ti liste pe care sa le tii la vedere. Consulta lista de fiecare data cand termini un obiectiv, pentru a fi sigur ca te tii de plan si nu iti scapa nimic. Cel mai bun moment al zilei pentru planificare este dimineata. Daca iti faci lista la prima ora, nu risti sa pierzi minute pretioase gandidu-te ce ai putea face in continuare.

Prioritizeaza. Amanarea productiva poate deveni un dusman aprig. Poate ca indeplinesti 10 obiective, dar ce se intampla cu cel care iti aduce rezultatele cele mai importante? Invata sa prioritizezi task-urile in functie de importanta lor, pentru ca altfel risti sa ajungi in stuatia in care nu mai ai timp pentru a indeplini. Iar consecintele sunt nefaste. Poti ajunge sa fii penalizat, chiar daca totusi te-ai ocupat de alte sarcini.

Invata sa spui “nu”. Se intampla ca cei din jur sa ne deranjeze in timp ce indeplinim o sarcina. Deobicei, cand suntem intrebati daca avem timp sa ni se comunice o informatie, sa ni se arate ceva sau sa oferim putin ajutor, raspundem pozitiv. Nu gasim de fiecare data puterea sa spunem “nu” intreruperilor. Dar este necesar sa renuntam la conversatiile cu ceilalti, sa refuzam proiecte extra sau invitatii la pauze de cafea, daca ne dorim sa castigam mai mult timp, sa fim mai eficienti si mai productivi.

Nu te lasa distras. Se intampla deseori ca, atunci cand desfasori o activitate, sa fii „bombardat” de diversi stimuli externi. Se intampla sa primesti email-uri, sa-ti sune telefonul, sa privesti un fax. Evident, reactionezi imediat, iti intrerupi activitatea pentru a vedea despre ce este vorba. Acest comportament devine un automatism, si nu este deloc sanatos, pentru ca iti fura timp si te impiedica sa iti termini treaba la termen. Daca te deconectezi pentru a raspunde stimulilor, iti va fi foarte greu sa iti reiei activitatea si sa te concentrezi asupra ei pentru a obtine rezultate de calitate. Tehnologia a fost conceputa ca sa te asiste, nu ca sa te controleze, de aceea este foarte important sa stabilesti un anumit interval de timp in care sa te concentrezi asupra email-urilor, telefoanelor si fax-urilor.

Tine o evidenta a activitatii tale. Daca ai planificat si ti-ai prioritizat task-urile, este necesar sa fii atent daca te incadrezi in timp si daca totul merge conform planului. Este important sa stii:

Cat de departe esti de termenul limita;
• Daca obiectivul asupra caruia te concentrezi este inca prioritar;
• Daca ai pierdut timp ocupandu-te de alta activitate;
• Daca vei reusi sa termini la timp.

Stiind unde te afli, vei putea decide daca este cazul sa incetinesti pasul, sa te grabesti sau pur si simplu sa continui in acelasi ritm. Daca nu reusesti sa te incadrezi in termen inca de la primul obiectiv, nu trebuie sa te descurajezi, exersand vei ajunge sa iti indeplinesti sarcinile in timpul stabilit.

Rasplateste-te. Propune-ti ca de fiecare data cand reusesti sa indeplinesti la timp un obiectiv, sa te rasplatesti. Cand remarci o imbunatatire in ceea ce priveste managementul timpului, ia o scurta pauza pentru a sarbatori progresul. Recompensa are rolul de a intari comportamentul. Daca reusesti sa iti controlezi timpul, iti poti permite sa iei o scurta pauza de socializare, fara sa te simti presat de timp. Ai grija insa sa nu depasesti 10-15 minute pentru ca risti sa iti pierzi dispozitia de a lucra.

Sper ca aceste tehnici sa te ajute sa castigi timp zilnic si sa te elibereze de presiunea si stresul la care esti supus zilnic. Este foarte important ca atunci cand iti desfasori activitatea sa te concentrezi strict asupra ei, daca iti doresti sa fii mai productiv si sa ai parte de rezultate de calitate.

Iar daca mai cunosti alte tehnici care te ajuta sa castigi timp, nu ezita sa le impartasesti cu noi. Orice informatie este pretioasa. Si nu uita sa dai Like daca articolul te-a inspirat.

Timpul este acelasi pentru toata lumea. Si totusi de ce unii oameni sunt mai productivi iar altii nu reusesc sa realizeze mai nimic? De ce timpul a ajuns dusmanul nostru cand el ar trebui sa ne fie prieten? De ce ne invartim constant in jurul scuzei “nu am timp”?

Opt In Image
Descarcă
GRATUIT!
Introdu numele tău şi adresa de email în formularul de mai jos şi vei primi GRATUIT ghid-urile "3 Pași Simpli Către Fericire" și "Adevărul despre psihologi, psihoterapeuți și coachi"

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Email this to someone

Comments

comments

11 Responses to “6 Metode Care Te Ajuta Sa Castigi Mai Mult Timp In Fiecare Zi”
 1. Sorin says:
 2. Andreea says:
 3. Alex Pop says:
  • Andreea says:
 4. liviu berdila says:
 5. liviu berdila says:
  • Andreea says:
  • Andreea says:
 6. Andreea says:
 7. rocsana says:
  • Andreea says:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *